Kan het optreden van dementie decennia voor de diagnose worden voorspeld door artificiële intelligentie toe te passen op MRI-scans van de hersenen? Die vraag gaat radioloog Jeroen de Bresser beantwoorden dankzij een beurs van 200.000 euro van Alzheimer Nederland.
Het doel van het onderzoeksproject is om op basis van MRI-scans van de hersenen een nauwkeurige methode te ontwikkelen waarmee personen met een verhoogd risico op dementie kunnen worden opgespoord tientallen jaren voordat ze dement worden. Dat is belangrijk om op tijd met de behandeling te kunnen starten.
Vormverschillen van hersenafwijkingen
Ziektebeelden van de kleine bloedvaten in de hersenen leiden tot afwijkingen die we kunnen zien op hersenscans. De Bresser: “Mijn hypothese is dat de vorm van deze hersenafwijkingen gerelateerd is aan de onderliggende oorzaak. In mijn eerste studie wil ik daarom bij 50 personen met geheugenklachten proberen te achterhalen waarom vormverschillen van deze hersenafwijkingen optreden. In mijn tweede studie wil ik op basis van artificiële intelligentie een model ontwikkelen dat mede op basis van de vorm van hersenafwijkingen op scans kan voorspellen wie dement wordt.”
Het langetermijndoel is om met deze methode personen met een verhoogd risico op dementie te kunnen selecteren voor onderzoek naar preventieve en op de patiënt afgestemde behandeling gericht op het voorkomen van dementie.